Sensory evaluation and its applications
NOR AINI IdrisMutu sesuatu produk boleh diukur dengan menggunakan kaedah penilaian deria. Kaedah ini menggunakan pancaindera manusia iaitu mata, hidung, mulut, jari dan telinga. Melalui deria penglihatan, bau, rasa, sentuhan dan pendengaran, seseorang ahli panel boleh menilai atribut sensori sesuatu produk seperti warna, rupa bentuk, bau, rasa dan tekstur. Penilaian deria di dalam bidang penyelidikan biasanya digunakan di dalam pembangunan produk baru, untuk mengesan perbezaan mutu produk disebabkan perubahan proses, untuk menentukan jangka masa sesuatu produk boleh tahan disimpan dan untuk korelasi antara ciri-ciri deria dengan ciri-ciri kimia, dan fizikal. Selain daripada itu, penilaian deria adalah juga penting di dalm kawalan mutu dan kajian pemasaran.
Tags: FOOD TEXTURE, CONSUMER BEHAVIOUR, FLAVOURS, SENSORY EVALUATION, PORIM PUBLICATIONS
Author information: