Oil Palm Bulletin No. 64 (May 2012) p41-52

Food safety challenges in the Malaysian oil palm industry

TUAN FAUZAN Tuan Omar , AINIE Kuntom , MOHD MOKMIN Bahri

The issue of food safety is a major concern in the oil palm industry. Consumers today are more knowledgeable and aware of the paramount importance of food safety with regard to food intake. Their demand for safe food is to ensure their food is free from any contamination and is healthy to consume. Palm oil products as one of the raw materials in food must address these food safety challenges. These products must fulfil the food laws, acts, regulations and standards enforced by the authorities at both national and international levels so that they are accepted as food ingredients. It is the responsibility of the Malaysian palm oil industry to ensure that the processes used or applied do not compromise the food safety of the palm oil products. MPOB has a role to monitor and ensure that palm oil products can indeed address these food safety requirements.


Isu berkaitan dengan keselamatan makanan mendapat perhatian utama pada masa sekarang. Kesedaran masyarakat terhadap isu ini semakin meningkat dan pengguna semakin mendesak dalam memastikan bahan makanan yang diambil adalah bebas daripada sebarang pencemaran. Produk sawit yang merupakan salah satu daripada bahan makanan juga menghadapi isu tersebut. Produk sawit yang dihasilkan oleh industri sawit Malaysia mesti mematuhi undang-undang, akta, peraturan dan piawai yang dikuatkuasa sama ada di dalam atau di luar negara supaya produk tersebut boleh diterima sebagai bahan makanan. MPOB sebagai entiti yang menjagaindustri sawit Malaysia bertanggungjawab dalam mengendalikan isu keselamatan makanan yang dihadapi oleh industri sawit. Penubuhan Unit Keselamatan Makanan dan Kod Amalan Persijilan telah meningkatkan lagi peranan MPOB dalam menguruskan isu tersebut secara lebih berkesan.

Tags: , , , , ,

Author information: